Διαδερμική Διόρθωση Βλαισού Δακτύλου

Τι είναι το Κότσι ;

Πρόκειται για μία σύνθετη παραμόρφωση της πρώτης άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου του ποδιού, η οποία δημιουργεί βλαισότητα (παρέκκλιση προς τα έξω) και στροφή του μεγάλου δακτύλου ως προς τον άξονά του. Η φυσική εξέλιξη της νόσου είναι η εφίππευση του μεγάλου δακτύλου προς το δεύτερο ή το τρίτο δάκτυλο, τα οποία παραμορφώνονται με σφυροδακτυλία, γαμψοδακτυλία καθώς και με κάλλους πάνω σ’ αυτά.  Ο ασθενής  αισθάνεται  πόνο, δυσκολεύται στη βάδιση με κάθε είδους παπουτσιού ενώ  η χρήση ειδικών ναρθηκών, ούτε  περιορίζει τον πόνο, ούτε αναστέλλει την εξέλιξη της παραμόρφωσης.

Αίτια

Η νόσος είναι πολυπαραγοντική. Υπάρχει σε αυτήν σαφής κληρονομική προδιάθεση, αλλά θεωρείται επίκτητη και όχι συγγενής. Σε μεγάλες σειρές χειρουργηθέντων ασθενών το 70% εξ αυτών είχε θετικό οικογενειακό ιστορικό. Επίσης τα στενά, κομψά και ψηλοτάκουνα παπούτσια ενοχοποιούνται ως αιτία πρόκλησης και επιδείνωσης της παραμόρφωσης. Γι΄ αυτό το λόγο η αναλογία της νόσου σε γυναίκες – άντρες είναι 9 προς 1. Επίσης άλλες αιτίες της νόσου είναι οι αυτοάνοσες παθήσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα), οι νευρογενείς διαταραχές και η ανισορροπία της εμβιομηχανικής του ποδιού κ.α.

Αντιμετώπιση

Ο μοναδικός τρόπος για να εξαφανιστεί το Κότσι είναι η χειρουργική επέμβαση. Πάνω από 120 διαφορετικές τεχνικές υπάρχουν στην χειρουργική πρακτική, που όλες έχουν σαν στόχο να επαναφέρουν τον άξονα της άρθρωσης, να απομακρύνουν την εξόστωση, και να ανακουφίσουν από τον πόνο. Μέχρι σήμερα τα κότσια αντιμετωπίζονταν με μεγάλες και επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις, ο δε μετεγχειρητικός χρόνος αποκατάστασης ήταν πολύ μεγάλος.

Διαδερμική Διόρθωση

Η Διαδερμική Διόρθωση είναι η νέα επαναστατική μέθοδος που έρχεται να δώσει τη λύση, εξασφαλίζοντας ποιοτικό και μόνιμο αποτέλεσμα με νοσηλεία  λίγων μόνο ωρών. Για τη νέα αυτή τεχνική δεν χρειάζεται να γίνει εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο  . Γίνεται με τοπική αναισθησία, με αποκλεισμό των νεύρων του ποδιού,  χωρίς ίσχαιμη περίδεση και με τομές που δεν ξεπερνούν τα 2-3 χιλιοστά.

Μέσω των οπών αυτών, οδηγούνται μικρά εργαλεία, με τα οποία γίνονται διορθωτικές οστεοτομίες, αφαιρέσεις εξοστώσεων, διατομές τενόντων και έτσι επαναφορά της άρθρωσης.

Πλεονεκτήματα Διαδερμικής τεχνικής

  • Γίνεται με τοπική αναισθησία (ankle block ).
  • Διαρκεί 30′ λεπτά.
  • Είναι ανώδυνη, αναίμακτη, χωρίς την πιθανότητα ουλής.
  • Δεν τοποθετείται γυψονάρθηκας.
  • Δεν παραμένουν μόνιμα υλικά στο δάκτυλο του ασθενούς.
  • Ο ασθενής επιστρέφει γρήγορα στις δραστηριότητές του.
  • Η φόρτιση του ποδιού μετά την παρέμβαση είναι πλήρης κι άμεση.
  • Και τέλος στις περισσότερες περιπτώσεις, μέσα σε ένα μήνα, ο ασθενής μπορεί να φορέσει αθλητικό παπούτσι και να επανέλθει στις συνηθισμένες του δραστηριότητες.