Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής έχει γίνει πλέον ένα αναπόσπαστο μέρος της ζωής για παρά πολλούς.
Στην εργασία, στο σπίτι, στο σχολείο και σε διάφορες άλλες καταστάσεις, προσηλωνόμαστε για πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή ή άλλων ανάλογων συσκευών, για σκοπούς εργασίας, μελέτης, έρευνας και ψυχαγωγίας. Ο συνδυασμός αυξημένης παραγωγικότητας, περισσότερης εστίασης προσοχής περιορισμένης κίνησης του χεριού αλλά και στάσης του κορμού έχει προκαλέσει επιδημία παθήσεων σχετικών με τον υπολογιστή.
Παρά το γεγονός ότι οι οθόνες των υπολογιστών χρησιμοποιούνται πλέον ευρύτατα και για μεγάλα χρονικά διαστήματα από ορισμένους εργαζόμενους, εντούτοις δεν έγιναν αρκετές έρευνες μέχρι σήμερα που να καθορίζουν τα ασφαλή χρονικά όρια, της καθημερινής χρήσης του υπολογιστή.
Ένα από τα βασικά ερωτήματα που μας απασχολούν και παραμένουν αναπάντητα, είναι “ Πόσες ώρες μπορεί κάποιος, χωρίς κίνδυνο για την υγεία του, να κάθεται και να εργάζεται μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή;”
Η χρήση της οθόνης του ηλεκτρονικού υπολογιστή επηρεάζει τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων, όπως επίσης και τον ύπνο τους. Υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ των σωματικών συμπτωμάτων και του χρόνου χρήσης της οθόνης. Όσο περισσότερο χρόνο περνούμε μπροστά από την οθόνη, τόσο ενδέχεται να αυξηθεί και η συχνότητα των σωματικών συμπτωμάτων
Τα συχνότερα σωματικά προβλήματα που παρουσιάζονται είναι:
- Πονοκέφαλοι
- Ένταση
- Πόνοι στα μάτια
- Πόνοι στις αρθρώσεις,
- Πόνοι και δυσκαμψία στους ώμους,
- Ενοχλησεις στην πλάτη και τους αγκώνες,
- Μουδιάσματα τους καρπούς και τις παλάμες
Τα ψυχικά συμπτώματα είναι :
- Ληθαργία,
- Άγχος,
- Απροθυμία για εργασία
- Προβλήματα ύπνου (αϋπνία και κούραση)
Έρευνες τονίζουν ότι τα παραπάνω συμπτώματα δεν επηρεάζονται από το εργασιακό περιβάλλον, από το είδος της εργασίας που εκτελούμε ή από το μέγεθος του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ο κύριος παράγοντας είναι οι ώρες που καταναλώνουμε μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή μας.
Οι περισσότεροι ασθενείς χρησιμοποιούν την λέξη «πιάσιμο » για να περιγράψουν αυτό που αισθάνονται. Αυτό το «πιάσιμο» ακολουθείται συνήθως από έντονους πόνους που γίνονται ανυπόφοροι με ορισμένες κινήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα μυοσκελετικά προβλήματα εμφανίζονται στο 24% των εργαζομένων, όπου έχουν αναφέρει ότι υποφέρουν από πόνους στη ράχη και 22% παραπονιούνται για μυϊκούς πόνους, ενώ ευθύνονται και για το 25% των προσωρινών και το 40% των μόνιμων αναπηριών.
Χρειάζεται προσοχή διότι διαφορετικά κάτω από αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να μειώνεται η παραγωγικότητα, να αυξάνεται ο χρόνος απουσίας του εργαζόμενου λόγω ασθένειας και να μεγαλώνουν οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που προκύπτουν.
Είναι πολύ πιθανόν ότι και στα παιδιά και στους έφηβους, παρουσιάζονται ανάλογες επιπτώσεις (σωματικές, ψυχικές και σε σχέση με τον ύπνο) που προκύπτουν από την πολύωρη χρήση της οθόνης του ηλεκτρονικού υπολογιστή.