9+1 Συμβουλές για την οστεοαρθρίτιδα γόνατος

 1. Η απώλεια τυχόν περιττών κιλών μειώνει σημαντικά τα συμπιεστικά φορτία στα γόνατα . Η μείωση του βάρους κατά 5 κιλά περιορίζει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας του γόνατος κατά 50%.

 2. Η αποφυγή δραστηριοτήτων όπως άλματα, πολύωρη ορθοστασία, άνοδος-κάθοδος σκάλας, άρση μεγάλου βάρους , παίζουν βασικό ρόλο στην αποφυγή της επιδείνωσης συμπτωμάτων.

 3. Τα κατάλληλα υποδήματα με χαμηλό τακούνι έως 3 πόντους είναι σημαντικός παράγοντας για την αποφυγή επιβάρυνσης στην άρθρωση.

 4. Η ήπια άσκηση με δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το κολύμπι ή το ποδήλατο, βοηθούν στην βελτίωση της λειτουργικότητας της άρθρωσης. Μόνο 15΄ λεπτά άσκησης  την ημέρα ή  90΄ λεπτά  την εβδομάδα εξυπηρετούν την διατήρηση της κινητικότητας.

 5. Η ενδυνάμωση των μυών πέριξ της άρθρωσης  μπορεί να  γίνει σε ύπτια θέση με λυγισμένα και τα δύο γόνατα , φέρνοντάς τα εναλλάξ  στο στήθος με τη βοήθεια των χεριών .

 6. Η τοποθέτηση  ενός ψυχρού επιθέματος τυλιγμένου με μια πετσέτα για 10΄ λεπτά, έπειτα από κάθε έντονη δραστηριότητα, καταπραΰνει  τον πόνο και το οίδημα.

 7. Η ελαφρά μάλαξη με κάποια αντιφλεγμονώδη αλοιφή, η  περίδεση της περιοχής  με ελαστικό επίδεσμο καθώς και η τοποθέτηση μαξιλαριού κάτω από τα γόνατα κατά την διάρκεια της ξεκούρασης ή του ύπνου, ανακουφίζουν από την αίσθηση του βάρους κι αποσυμπιέζουν την άρθρωση.

 8. Τρόφιμα πλούσια σε Ω-3 λιπαρά όπως σολομός,  σπανάκι , καρύδια, ταχίνι  και  σε ασβέστιο  όπως  γραβιέρα, φασόλια, φακές, σύκα, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας ως αντιοξειδωτικοί παράγοντες.

 9. Διατροφή βασισμένη στο ελαιόλαδο, το οποίο περιέχει αντίστοιχα αντιφλεγμονώδη δράση, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά.

 10. Η κατανάλωση μήλων με τη φλούδα βοηθά στην ελαχιστοποίηση της φλεγμονής, μιας και το μήλο σε σχέση με άλλα φρούτα εμπεριέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά.

   

Πρόληψη, ήπια άσκηση και σωστή διατροφή είναι το τρίπτυχο  για την καταπολέμηση της οστεοαρθρίτιδας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής !!