• Καλοκαίρι και παιδικοί τραυματισμοί

 • Οι μυοσκελετικές κακώσεις στα παιδιά είναι αρκετά συχνές καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τόσο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, όσο και κατά τους θερινούς μήνες, τα παιδιά αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό τραυματιών που επισκέπτονται το τμήμα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία.

  Η ολοένα αυξανόμενη ενασχόληση των παιδιών  με αθλητικές δραστηριότητες  οδηγεί σε συχνούς τραυματισμούς. Τους καλοκαιρινούς μήνες δε,  η ελευθερία άθλησης και διασκέδασης  έχει σαν αποτέλεσμα πολύ συχνά , δυσάρεστους τραυματισμούς  τόσο για το παιδί, όσο και για τους γονείς. Ποιες είναι οι συχνότερες κακώσεις του μυοσκελετικού στα παιδιά;

  Ποιες είναι οι συχνότερες κακώσεις του μυοσκελετικού στα παιδιά;

  Κακώσεις και κατάγματα οστών μπορούν να συμβούν σε όλα σχεδόν τα οστά του παιδιού. Εδώ πρέπει να διαχωρίσουμε το τραύμα που προέρχεται από χαμηλής ενέργειας κακώσεις (όπως τον αθλητισμό, απλές πτώσεις στο έδαφος, ποδόσφαιρο) από το τραύμα υψηλής ενέργειας (τροχαίο ατύχημα, πτώσεις από ύψος) που συνήθως συμβαίνει σε λίγο μεγαλύτερα παιδιά (13-14 ετών).

  Στις κακώσεις χαμηλής ενεργείας παρατηρούμε συχνά  κατάγματα κλείδας, βραχιονίου οστού, αγκώνα, πηχεοκαρπικής , κατάγματα και κακώσεις μαλακών μορίων γύρω από το γόνατο και κακώσεις της ποδοκνημικής άρθρωσης και του ποδιού.

  Οι κακώσεις υψηλής ενέργειας αντίθετα μπορούν να εμπλέξουν κάθε μέρος του μυοσκελετικού χωρίς καμία εξαίρεση, ακόμα και τη σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη, το μηριαίο και την κνήμη .Φυσικά στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται γρήγορη διακομιδή και αντιμετώπιση του παιδιού σε εφημερεύον κατάλληλο νοσοκομείο.

  Το “θετικό” στον παιδικό τραυματισμό

  Η ιδιαιτερότητα του παιδιατρικού τραύματος είναι συνυφασμένη με τις ιδιότητες του αναπτυσσόμενου σκελετού. Το παιδί αναπτύσεται και το μυοσκελετικό του σύστημα διαθέτει την  ικανότητά να αποκαθιστά τη βλάβη σε πολλές περιπτώσεις εντυπωσιακά.

  Τα παιδιά έχουν πολύ καλό «δυναμικό» σύστημα επούλωσης,  γι αυτό και τα κατάγματά τους διαφέρουν σημαντικά από των ενηλίκων, και ως προς την αποκατάσταση και ως προς την επιστροφή στις δραστηριότητες.

   

  Πιο συγκεκριμένα τα οστά των παιδιών έχουν:

  Πολύ δυνατό περιόστεο (μεμβράνη που περικλείει το οστούν) .

  Παρουσία χόνδρινων πυρήνων οστεοποίησης στα οστά .

  Πολλές χόνδρινες νησίδες στα άκρα των οστών, τις επιφύσεις , από τις οποίες τα παιδιά αναπτύσσονται  και οικοδομούν ένα νέο, γερό , μυοσκελετικό σύστημα .

   

  Πρώτες βοήθειες στο τραυματισμένο παιδί

  Ψυχραιμία : Το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας απέναντι σε ένα παιδί που κλαίει, πονάει και φοβάται. Αποφεύγουμε  τις  άσκοπες κινήσεις και μετακινήσεις που προκαλούν περισσότερο πόνο.

  Πάγος: Η χρήση  πάγου είναι ένα πολύ σημαντικό μέσο για τον περιορισμό του οιδήματος (πρηξίματος) και του πόνου, με την προϋπόθεση ότι δε θα εφαρμοσθεί στο γυμνό δέρμα. Προτιμούμε κάποιο ύφασμα ή πετσέτα ώστε να μην  δημιουργήσουμε έγκαυμα στο δέρμα.

  Σταθεροποίηση:   Η ναρθηκοποίηση του τραυματισμένου σκέλους είναι η καλύτερη αντιμετώπιση,  για παράδειγμα τυλίγουμε  το πόδι ή το χέρι με μια χοντρή εφημερίδα, ή τοποθετούμε ένα κομμάτι ξύλου ως νάρθηκα. Σε περίπτωση που υπάρχει ανοικτό τραύμα που αιμορραγεί, αρκεί μόνο η επίδεση με καθαρές γάζες και τύλιγμα με ελαστικό επίδεσμο.

   Μεταφορά :  Φυσικά  έπειτα  από όλες τις παραπάνω ενέργειες,  θα ακολουθήσει  η ασφαλής μεταφορά του μικρού μας τραυματία στο εφημερεύον παιδο-ορθοπαιδικό τμήμα, όπου θα γίνει και η οριστική φροντίδα του τραυματία.

   

  Σημείωση:  Το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται από ανεμελιά,  ελευθερία και  ξενοιασιά. Κοινώς το καλοκαίρι είναι για τα παιδιά !  Επειδή όμως  το παιδί και  η φυσική του περιέργεια να ανακαλύψει , να εξερευνήσει  και  να μάθει από το γύρω περιβάλλον,  μπορεί να το οδηγήσει σε συμπεριφορές που αυξάνουν την πιθανότητα  ενός ατυχήματος , είναι αναγκαίο να υπάρχει σε κάθε σπίτι και σε κάθε αυτοκίνητο ένα κουτί πρώτων βοηθειών με απλά,  αλλά σημαντικά υλικά.

   

  Τι πρέπει να περιέχει ένα κουτί πρώτων βοηθειών:

  • Αποστειρωμένες γάζες σε διαστάσεις 5χ5 και 10χ10 εκ.
  • Ελαστικούς επιδέσμους, διαστάσεων 5,  10 και 15 εκ.
  • Βαζελινούχα επιθέματα
  • Αντισηπτικό δέρματος και ιστών, τύπου Betadine
  • Αυτοκόλλητα επιθέματα, Hansaplast
  • Αυτοκόλλητες ταινίες Steristrips
  • Βαμβάκι και οξυζενέ
  • Αμμωνία