• 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

 • H 7η Απριλίου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιλέγει ένα «φλέγον» θέμα δίνοντας έμφαση σε ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας. Το θέμα για την παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης σε θέματα υγείας για το 2018 είναι η κατάθλιψη.

  Η κατάθλιψη επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε όλες τις χώρες. Προκαλεί ψυχική οδύνη και επιπτώσεις στην ικανότητα των ανθρώπων να πραγματοποιήσουν ακόμη και τις πιο απλές καθημερινές εργασίες, μερικές φορές με καταστροφικές συνέπειες για τις σχέσεις τους με την οικογένειά τους και τους φίλους τους. Είναι επίσης η μεγαλύτερη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως.

  Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα περιστατικά κατάθλιψης διεθνώς παρουσιάζουν αύξηση κατά περισσότερο από 18% από το 2005, με τις τρέχουσες εκτιμήσεις να δείχνουν ότι οι πάσχοντες ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια, αριθμός που αντιπροσωπεύει ποσοστό πάνω από 4% του παγκόσμιου πληθυσμού.

  Τι είναι η κατάθλιψη;

  Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική νόσος που χαρακτηρίζεται από την επίμονη θλίψη και την απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που παλαιότερα απολάμβανε το άτομο, σε συνδυασμό με την αδυναμία εκτέλεσης απλών καθημερινών δραστηριοτήτων, για διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων. Επιπρόσθετα, οι πάσχοντες από κατάθλιψη εκδηλώνουν ένα ή και περισσότερα από τα εξής συμπτώματα: χαμηλά επίπεδα ενέργειας, αλλαγές (αύξηση ή μείωση) στην όρεξη και στη διάρκεια του ύπνου, άγχος, έλλειψη συγκέντρωσης, αναποφασιστικότητα, νευρικότητα, αίσθημα ανικανότητας/έλλειψης αξίας, ενοχές, απελπισία, σκέψεις για αυτοτραυματισμό ή αυτοκτονία.

  Αν νομίζετε ότι πάσχετε από κατάθλιψη:

  • Μιλήστε σε κάποιον που εμπιστεύεστε κι αναζητήστε τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία ψυχικής υγείας
  • Μην διακόψετε δραστηριότητες τις οποίες συνηθίζατε να απολαμβάνετε και κυρίως μην απομακρυνθείτε από την οικογένεια και τους φίλους
  • Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να κάνετε έναν σύντομο περίπατο κάθε μέρα, φροντίζοντας να διατηρείτε ένα υγιεινό πρόγραμμα φαγητού και ύπνου
  • Να αποδεχτείτε την ιδέα ότι ίσως πάσχετε από κατάθλιψη και να διαμορφώσετε αναλόγως τις προσδοκίες που έχετε από τον εαυτό σας
  • Αποφύγετε τις καταχρήσεις

  Ο παγκοσμίου φήμης φυσικός Stephen Hawking στην τελευταία του διάλεξη άγγιξε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα με το λαμπρό μυαλό του.Με ένα σχεδόν ποιητικό τρόπο κατάφερε να δώσει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα αισιοδοξίας σε όσους υποφέρουν από κατάθλιψη.

  Να θυμαστε λοιπόν:  “ ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι τόσο μαύρες όσο φαντάζουν. Δεν πρόκειται για αιώνιες φυλακές, όπως νομίζαμε κάποτε. Αντικείμενα μπορούν να βγουν από αυτές ακόμη και να αναδυθούν σε άλλα σύμπαντα. Επομένως, εάν αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε μία μαύρη τρύπα, μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια γιατί υπάρχει έξοδος διαφυγής».