• Αλλεργία στο Wi-Fi: Τι είναι; Την αναγνωρίζουν οι ειδικοί;

 • Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, βλέπουμε γύρω μας υπολογιστές, καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ασύρματα ρούτερ που παράγουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

   

  Και μόνο η σκέψη ότι αυτά τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας είναι τουλάχιστον τρομακτική. Ποια είναι η γνώμη των ειδικών για τα δυσάρεστα συμπτώματα που λέγεται ότι οφείλονται στα ασύρματα δίκτυα Wi-Fi;

   

  Οι γιατροί χρησιμοποιούν τον όρο ιδιοπαθής περιβαλλοντική δυσανεξία που αποδίδεται σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία (idiopathic environmental intolerance attributed to electromagnetic fields – IEI-EMF) για να περιγράψουν με σχετική ακρίβεια αυτό που κάποιοι αποκαλούν «αλλεργία στο Wi-Fi». Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι ο όρος ιδιοπαθής σημαίνει «άγνωστης αιτιολογίας» και χρησιμοποιείται στην περίπτωση αυτή επειδή δεκαετίες ιατρικών ερευνών δεν έχουν καταφέρει να αποδείξουν ότι υπάρχει πράγματι άμεση σχέση μεταξύ των ασύρματων δικτύων και συγκεκριμένων συμπτωμάτων, παρά το γεγονός ότι οι πάσχοντες αποδίδουν τις ενοχλήσεις στο Wi-Fi ή άλλες πηγές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.

   

  «Η χρήση των όρων ηλεκτροευαισθησία ή ηλεκτρομαγνητική ευαισθησία προϋποθέτει ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία όντως προκαλούν τα συμπτώματα», εξηγεί ο Τζέιμς Ρούμπιν του τμήματος Ψυχολογικής Ιατρικής του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, «όμως στην πραγματικότητα τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι δεν είναι αυτή η αιτία».

   

  Μπορεί λοιπόν η «αλλεργία στο Wi-Fi» να μην αναγνωρίζεται, οι ειδικοί όμως επισημαίνουν ότι τα συμπτώματα που βιώνουν οι πάσχοντες είναι πέρα για πέρα αληθινά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα συνηθέστερα από αυτά είναι η κόπωση, η δυσκολία συγκέντρωσης, η ζαλάδα, η ναυτία, η ταχυπαλμία, η διαταραχή της πέψης, το κοκκίνισμα της επιδερμίδας, το μούδιασμα και το αίσθημα καύσου. Η ένταση των συμπτωμάτων ποικίλλει από ήπια έως εξαιρετικά μεγάλη.

   

  «Έχουν διεξαχθεί περισσότερες από 50 μελέτες από διάφορες ερευνητικές ομάδες στον κόσμο. Σε καθένα από αυτά τα πειράματα, τα συμπτώματα των πασχόντων φάνηκε να εκδηλώνονται τόσο όταν υπάρχουν σε ένα χώρο ηλεκτρομαγνητικά πεδία όσο και όταν δεν υπάρχουν», αναφέρει ο Ρούμπιν. «Επομένως», καταλήγει ο ερευνητής, «φαίνεται πως τα συμπτώματα δεν σχετίζονται τόσο με την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία όσο με την πεποίθηση ότι το άτομο εκτίθεται σε αυτά».

   

  Οι επιστήμονες θεωρούν πως τέτοιες περιπτώσεις εμπίπτουν στο λεγόμενο φαινόμενο nocebo (αντίστοιχο του φαινομένου placebo), δηλαδή την ρεαλιστική εμπειρία ότι κάποιος βλάπτεται από κάτι μόνο και μόνο επειδή πιστεύει ότι βλάπτεται από αυτό.

   

  Το φαινόμενο nocebo δεν αποτελεί όμως τον μόνο παράγοντα που εξηγεί την εκδήλωση της IEI-EMF.

   

  Τα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι περίπου 33% των πασχόντων από IEI-EMF πάσχουν από κάποια άλλη αδιάγνωστη ή εσφαλμένα διαγνωσμένη ασθένεια που εξηγεί λογικά τα συμπτώματά τους.

   

  Στο υπόλοιπο 66%, η IEI-EMF παραμένει χαρακτηριστικά ιδιοπαθής.

   

   

  Πηγή: onmed.gr