• Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου: AMIS – Νέα Μέθοδος Χειρουργικής Αντιμετώπισης

 • Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι μια χρόνια νόσος στην οποία παρατηρείται προοδευτική εκφύλιση και τέλος καταστροφή της άρθρωσης. Είναι από τα πιο συχνά προβλήματα της τρίτης ηλικίας και υπολογίζεται ότι κάθε οικογένεια έχει τουλάχιστον ένα μέλος της που πάσχει από την ασθένεια.

  Χαρακτηρίζεται από πόνο, που επιδεινώνεται καθώς εξελίσσεται η νόσος και από μείωση της κινητικότητας της άρθρωσης. Σε προχωρημένο στάδιο ο πόνος είναι αφόρητος, δεν σταματά ούτε σε κατάσταση ηρεμίας και ο ασθενής καθηλώνεται στο κρεβάτι.

  Όταν η συντηρητική θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπείες δεν επαρκεί, τότε λύση στο πρόβλημα δίνει η χειρουργική αποκατάσταση (ολική αρθροπλαστική ισχίου).

  Η χειρουργική ελάχιστης επεμβατικότητας αποτελεί μεγάλη πρόοδο της χειρουργικής τα τελευταία χρόνια και με τον όρο αυτό εννοούνται οι επεμβάσεις που γίνονται με μικρή τομή 8cm και ελάχιστο τραυματισμό των ιστών.

  Η μέθοδος AMIS είναι αρθροπλαστική ισχίου ελάχιστης επεμβατικότητας. Η τομή δέρματος είναι 5-8cm και ο χειρουργός εργάζεται χωρίς αποκολλήσεις διαμέσου των μυών τους οποίους δεν κόβει, αντίθετα προστατεύει, η αιμορραγία είναι πολύ μικρότερη και έτσι η διαδικασία επούλωσης είναι πολύ πιο γρήγορη, ο μετεγχειρητικός πόνος καθώς και ο χρόνος αποκατάστασης ελαχιστοποιείται.

  Οι συμβατικές χειρουργικές τεχνικές απαιτούν αυστηρές προφυλάξεις για τον ασθενή. Οι περισσότεροι αναρρώνουν 6 έως 8 εβδομάδες από το χειρουργείο. Θα πρέπει να προσέχουν την κάμψη του ισχίου που δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 60 έως 70 μοίρες, με αποτέλεσμα δραστηριότητες όπως κάθισμα στην καρέκλα, την τουαλέτα, τοποθέτηση υποδημάτων ή απλά είσοδος σε αυτοκίνητο να γίνονται με προσοχή ή και να απαγορεύονται. Η άνοδος και η κάθοδος σκάλας μπορεί να είναι πολύ επώδυνη ή και αδύνατη κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.

  Αντίθετα με την μέθοδο AMIS οι ασθενείς κινούν το ισχίο ελεύθερα και με πλήρη φόρτιση όταν νοιώσουν άνετα και με ταχύτατη επάνοδο στις φυσιολογικές τους δραστηριότητες. Μετά το χειρουργείο, οι ασθενείς καθοδηγούνται να χρησιμοποιούν το ισχίο τους κανονικά, χωρίς περιορισμούς. Επιπλέον μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν σκαλιά μέσα σε λίγες ημέρες ενώ η παραμονή τους στο νοσοκομείο δεν υπερβαίνει τις 4 ημέρες.

  Η μέθοδος μπορεί επίσης να εφαρμοσθεί και σε περιπτώσεις φθοράς της άρθρωσης από άλλα νοσήματα όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, ή μετά από κατάγματα στην περιοχή (μετατραυματική αρθίτιδα).

  Η εφαρμογή της μεθόδου ξεκίνησε στη Γαλλία εδώ και 15 χρόνια, σε κέντρα που ασχολούνται με κατάγματα ισχίου, ενώ η χρήση της έχει εξαπλωθεί την τελευταία δεκαετία σε Ευρώπη και Η.Π.Α. με πολύ καλά αποτελέσματα.

  Πλέον η μέθοδος AMIS εφαρμόζεται με μεγάλη ετιτυχία και ανταπόκριση των ασθενών στη EUROMEDICA – ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ από τη Χειρουργική Ορθοπαιδική Ομάδα των κ. ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ και κ. ΣΙΑΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ.

   

  ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ

  ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΟΣ