Σύγχρονη Ορθοπαιδική Με Ελάχιστη Χειρουργική

ΑΝΑΙΜΑΚΤΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Μύθος

Υπάρχει «Αναίμακτη Αρθροπλαστική»;

Αλήθεια

Όχι ! Δεν υπάρχει Αναίμακτη Αρθροπλαστική! Πρόκειται για μύθο και διαφημιστικό κόλπο!

Η χειρουργική διαδικασία σε τέτοιου είδους μεγάλες επεμβάσεις, έχει πάντα την εξής ακολουθία: Διατομή δέρματος -Ιστών -Οστών -Τοποθέτηση Υλικών Αρθροπλαστικής. Σε αυτά τα βήματα πάντα υπάρχει απώλεια ποσότητας αίματος, εφόσον μιλούμε για ζωντανούς ιστούς.

Η επιστημονικά εννοούμενη «αναίμακτη» χειρουργική είναι κάτι ευρύτερο και αφορά τη συνολική αντιμετώπιση του ασθενούς με σκοπό να μην μεταγγιστεί , όπως είναι η κατάλληλη προεγχειρητική προετοιμασία π.χ η διακοπή αντιπηκτικών φαρμάκων που επιφέρουν αιμορραγια και η προσεκτική ιατρική τεχνική.

Μύθος

Υπάρχουν «αναίμακτα» χειρουργεία;

Αλήθεια

Όχι ! Υπάρχουν αλλά δεν πρόκειται για Αρθροπλαστική!

Τέτοια «αναίμακτα» χειρουργεία είναι τα Ενδοσκοπικά, όπως είναι η Λαπαροσκόπηση στη Γενική Χειρουργική και η Αρθροσκόπηση στην Ορθοπαιδική.

Η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία έχει δώσει πια τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται από απλές μέχρι δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις ενδοσκοπικά με πολύ μικρές τομές ή με άλλες τεχνικές χωρίς ο ασθενής να χάνει αίμα. Αυτά τα χειρουργεία απλώς χαρακτηρίζονται ως «αναίμακτα» γιατί κατά τη διάρκειά τους ο ασθενής χάνει ελάχιστο αίμα.

 


ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ – ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

 

Μύθος

Αρθροσκόπηση και Αρθροπλαστική είναι το ίδιο;

Αλήθεια

Όχι ! Η Αρθροσκόπηση είναι η πλέον μοντέρνα μέθοδος διάγνωσης και θεραπείας των παθήσεων των αρθρώσεων του ανθρώπινου σώματος. Συνήθως αφορά στις αρθρώσεις του γόνατος, του ώμου και της ποδοκνημικής.

Πραγματοποιείται μέσω μικρών ανώδυνων οπών του δέρματος, ο ασθενής είναι σε θέση να γυρίσει στο σπίτι του την επόμενη ημέρα ενώ η πιο ευχάριστη εμπειρία που βιώνει είναι η απουσία πόνου. Μετά την Αρθροσκόπηση ο χειρουργηθείς ακολουθώντας ένα πρωτόκολλο αποκατάστασης , μπορεί να επιστρέψει γρήγορα και με ασφάλεια στην εργασία του.

Η Αρθροπλαστική είναι η πλήρης αλλαγή μιας άρθρωσης για την αντιμετώπιση της προχωρημένης οστεοαρθρίτιδας. Πρόκειται για μεγάλο χειρουργείο!

Είναι η βασική μέθοδος θεραπείας, όταν μιλάμε πια για τον πλήρη εκφυλισμό μιας άρθρωσης. Η οστεοαρθρίτιδα ποτελεί ένα από τα πιο συχνά προβλήματα της τρίτης ηλικίας και χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο και σταδιακή μείωση της κινητικότητας, καθώς η νόσος εξελίσσεται. Σε πολύ προχωρημένο στάδιο ο πόνος γίνεται αφόρητος και ο ασθενής μπορεί να καθηλωθεί στο κρεβάτι.

Όταν η συντηρητική θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή, ενέσεις στην άρθρωση και φυσιοθεραπείες δεν επαρκεί, τότε η μονόδρομος λύση είναι η Ολική Αρθροπλαστική που με τη χρήση ειδικής πρόθεσης επιτυγχάνει την αποκατάσταση της εκφυλισμένης άρθρωσης και την αντιμετώπιση του πόνου. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του κοντά στις τέσσερις ημέρες από την επέμβαση και με το κατάλληλο πλάνο αποκατάστασης να γυρίσει γρήγορα στις φυσιολογικές του δραστηριότητες.


 

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Μύθος

Υπάρχει η λεγόμενη «Ρομποτική Χειρουργική»;

Αλήθεια

Όχι! Δεν υπάρχει Ρομποτική Χειρουργική στην Ορθοπαιδική. Πρόκειται για μύθο και διαφημιστικό κόλπο! Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός είναι πάντα αυτός που χειρουργεί. Απλώς ενδέχεται σε μερικές περιπτώσεις να κάνει χρήση κάποιων συστημάτων πλοήγησης που του εξασφαλίζουν μεγαλύτερης ακρίβειας τομές. Σε κάποιες Ουρολογικές και Γενικής Χειρουργικής επεμβάσεις υφίσταται ο όρος «Ρομποτική Χειρουργική», αλλά ακόμα κι εκεί το λεγόμενο “ρομπότ” είναι απλώς η προέκταση του χεριού του Χειρουργού. Δεν πρόκειται για μια ανθρωπόμορφη κατασκευή τύπου Χόλυγουντ, αλλά για μια κονσόλαμέσω της οποίαςγίνεται η επέμβαση.

LASER

Μύθος

Μπορώ να χειρουργηθώ με Laser;

Αλήθεια

Όχι ! Δεν υπάρχει Oρθοπαιδική Χειρουργική με Laser. Αυτό είναι μύθος και κόλπο μάρκετινγκ! Στην Ορθοπαιδική και τη Φυσικοθεραπεία υπάρχει μόνο το θεραπευτικό Laser.

Χειρουργικό Laser υπάρχει μόνο σε συγκεκριμένες Χειρουργικές Ειδικότητες, όπως στην Οφθαλμολογία και την Πλαστική Χειρουργική.

 


 

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ 3ΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Μύθος

Μετά το Χειρουργείο υπάρχει φόβος νοητικών διαταραχών στον ηλικιωμένο/η

πατέρα- μητέρα μου;

Αλήθεια

Όχι! Είναι αλήθεια ότι κάποιοι από τους γεροντότερους ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν μικρή έκπτωση των νοητικών τους λειτουργιών [σύγχυση, απώλεια μνήμης, προσανατολισμού κα.] ύστερα από μια χειρουργική επέμβαση. Αυτό είναι παροδικό και συσχετίζεται με την χορήγηση αναισθησίας σε έναν μη ακμαίο οργανισμό. Απόδειξη ότι αυτό το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί ακόμα και ύστερα από χρήση περιοχικής [τοπικής] αναισθησίας. Δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό και οι συγγενείς δεν θα πρέπει να πανικοβάλλονται. Είναι πιο συνηθισμένο να εκδηλωθεί σε ασθενείς που ήδη έχουν προχωρημένες εκφυλιστικές βλάβες του νευρικού τους συστήματος.

 


 

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Μύθος

Είναι λογικό να αντιμετωπίζω την Χειρουργική επέμβαση με ιδιαίτερο φόβο κι ανησυχία λόγω της αναισθησίας που θα μου χορηγηθεί;

Αλήθεια

Όχι ! Ο Αναισθησιολόγος θα σας εξηγήσει αναλυτικά ότι πολλές επεμβάσεις μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν με τοπική ή στελεχιαία ή περιοχική αναισθησία , όπου ο ασθενής είναι ξύπνιος κι απλά δεν πονά. Ακόμα όμως κι αν αποφασιστεί η χορήγηση Γενικής Αναισθησίας, τότε η λήψη αναισθητικών φαρμάκων έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια της συνείδησης ή όπως πιο απλά συνηθίζεται να λέγεται, ο ασθενής «κοιμάται». Ταυτόχρονα καταστέλλεται το αίσθημα του πόνου και η αντανακλαστική αντίδραση του οργανισμού σ’ αυτό [υπέρταση, ταχυκαρδία], ενώ παράλληλα προκαλείται μυϊκή χαλάρωση, προκειμένου να διευκολυνθεί η διεξαγωγή της επέμβασης. Όλα αυτά τα φάρμακα εξουδετερώνονται γρήγορα και ο ασθενής επανέρχεται με τη διακοπή τους.

 


ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

Μύθος

Πρέπει να είμαι καλά σιτισμένος και ενυδατωμένος, ούτως ώστε να ανταπεξέλθω σε ένα Χειρουργείο;

Αλήθεια

Όχι. Παρότι δυσάρεστη, η απαγόρευση λήψης τροφής για 6 ώρες και νερού για 3 ώρες πριν το χειρουργείο είναι επιβεβλημένη για λόγους ασφάλειας [κίνδυνος αναγωγής τροφής και εισρόφησης της στους πνεύμονες]. Εξαίρεση αποτελούν εξαιρετικά επείγουσες επεμβάσεις. Μετά το χειρουργείο ο χρόνος έναρξης και το είδος της σίτισης εξαρτάται από το είδος της επέμβασης και πρέπει να γίνεται σταδιακά για την αποφυγή ναυτίας ή εμετού. Εξάλλου κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής νηστείας γίνεται η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών [ορός] για την αποφυγή αφυδάτωσης.


ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ

Μύθος 1

Πρέπει να αποφεύγω τη χρήση παυσιπόνων;

Αλήθεια

Όχι. Εκτός από την αντιμετώπιση του πόνου από οξείες κακώσεις, ένα βασικό ποσοστό των ασθενών με χρόνιο πόνο βλέπει βελτιώσεις διαχρονικά και στα επίπεδα του πόνου και στη λειτουργία του οργανισμού από τη λήψη φαρμάκων, ειδικά μάλιστα στις περιπτώσεις όπου άλλες τεχνικές διαχείρισης του πόνου έχουν αποτύχει.

Μύθος 2

Τα παυσίπονα μπορούν να διορθώσουν τον πόνο μου;

Αλήθεια

Όχι ! Αυτός είναι ίσως ο μεγαλύτερος μύθος γύρω από τα παυσίπονα. Τα παυσίπονα απλά καταπραῢνουν τα συμπτώματα, δεν θεραπεύουν τη «ρίζα» της αιτίας, που προκαλεί τον πόνο. Από μόνα τους τα παυσίπονα δεν έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Χρειάζεται να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού, όπως για παράδειγμα η άσκηση, η σωστή στάση σώματος ή η απώλεια βάρους .


ΚΟΡΤΙΖΟΝΗ

Μύθος

Θα αρνηθώ να μου χορηγηθεί κορτιζόνη, γιατί άκουσα ότι είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τον οργανισμό;

Αλήθεια

Όχι. Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό είναι το γεγονός ότι η κορτιζόνη είναι ένα φυσικό προϊόν που παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Συμμετέχει στη ρύθμιση του μεταβολισμού επηρεάζοντας την παραγωγή και τη διάσπαση της γλυκόζης, των λιπιδίων και των αμινοξέων, δηλαδή των δομικών υλικών του οργανισμού. Σημαντικό είναι ότι η έκκρισή της αυξάνεται σε συνθήκες στρες (κάκωση, λοίμωξη, χειρουργείο κλπ.) ώστε να κινητοποιηθεί ο οργανισμός προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης των προκληθέντων βλαβών. Η απαρίθμηση αυτών των ανεπιθύμητων ενεργειών παρουσιάζονται σε μεγάλες δοσολογίες και σε χρόνια χορήγηση, ενώ δεν είναι υποχρεωτικό ότι θα εμφανιστούν όλες και μάλιστα σε σημείο να προκαλούν σοβαρά προβλήματα.


Μύθος

Η χρήσις ειδικών παπουτσιών, πάτων σιλικόνης ή ειδικών ναρθήκων μπορούν να θεραπεύσουν την πλατυποδία; 


Αλήθεια

 Όχι. Έχει τεκμηριωθεί βιβλιογραφικά ότι δε θεραπεύουν την πλατυποδία. Απλώς μπορούν να διευκολύνουν ως ένα βαθμό το "πάτημα " του πάσχοντα, ώστε να απορροφούν τους κραδασμούς και να μην κουράζεται το πέλμα το ίδιο. 


Μύθος

Οι αντιφλεγμονώδεις αλοιφές και κρέμες έχουν τόσο ισχυρή και άμεση δράση όσο παρουσιάζονται στις διαφημίσεις; 

Επικοινωνία